Gorenje skupaj s 6 partnerji razvija samoadaptivne gospodinjske aparate na osnovi prebojnih tehnologij

Gorenje kot vodilna organizacija in koordinator od 1. septembra 2018 izvaja projekt SPOT – Razvoj samoadaptivnih gospodinjskih aparatov na osnovi prebojnih tehnologij, zasnovan na pametnih zgradbah in domu z lesno verigo. Gre za skupek aktivnosti, ki ga izvajamo v konzorciju 7 partnerjev iz gospodarstva in raziskovalnih organizacij. Skupaj bomo razvili tehnološke rešitve za samoadaptivne gospodinjske aparate – kakovost bivanja s tovrstnimi napravami prihodnosti bo v določenih segmentih nepredstavljivo višja glede na omejitve, ki smo jih vajeni na sedanji stopnji tehnologije.

Z izvedbo aktivnosti v dveh fazah, 1. faza – industrijska raziskava in 2. faza – eksperimentalni razvoj, bo v okviru projekta SPOT pokrito področje pametne zgradbe in dom z lesno verigo ter podpodročje pametne naprave. Napovedujemo globalni tehnološki preboj na področju ustvarjanja samoadaptivnosti gospodinjskih aparatov. Razvite rešitve bodo temeljile na področju sistemov za zaznavanje – senzorji, sistemov za izvedbo – aktuatorji ter naprednih upravljalnih sistemov, aktivaciji sodelovanja MSP, večje industrije in akademije ter implementaciji razvitih samoadaptivnih prebojnih tehnologij.

Raziskave in razvoj bomo izvajali v okviru uveljavljenih univerz in inovativno naravnanih podjetij, s čimer bomo zagotovili njihovo mednarodno konkurenčnost, objavljivost, funkcionalnost in širok tržni potencial. Razvili bomo vrhunske rešitve na področju ustvarjanja samoadaptivnosti gospodinjskih aparatov, ki bodo predstavljale presežek na evropskem in svetovnem trgu. Vzpostavljena platforma tesnega sodelovanja raziskovalnih institucij z gospodarstvom bo v okviru projekta ustvarila sinergije ter kritično maso kompetenc, ki bodo omogočale resnične globalne razvojno-raziskovalne preboje.

Projekt SPOT, ki bo trajal do februarja 2020, je vreden 3 milijone evrov, od tega bosta 2 milijona evrov sofinancirala Republika Slovenija (Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport) in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj prek javnega razpisa. S tem želita podpreti projekte konzorcijev, usmerjene k novim izdelkom/storitvam z visoko dodano vrednostjo in izkazanim tržnim potencialom na mednarodni ravni, posledično pa tudi večje konkurenčnosti udeleženih partnerjev v verigah vrednosti.

Poleg Gorenja, ki je nosilec projekta, v konzorciju sodelujejo še Emsiso d.o.o., Skylabs, vesoljske tehnologije, d.o.o., Ebm-Papst Slovenija  d.o.o., Univerza v Mariboru, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Tecos (Razvojni center orodjarstva Slovenije) in Univerza v Mariboru, Fakulteta za strojništvo.